Отвъд писането

Нулева степен на почерка. Митологии – Ролан Барт

Четейки Ролан Барт си припомних колко действително е трудно да пишеш. Не толкова до процеса, колкото до това да изградиш стил, навици, думи, които да прилягат само и единствено теб. Фрази, с които да те разпознават, същност, която е видима само с думи (както при художниците с техните творби).

В днешно време е трудно да извадиш такива хора, които присъстват на страницата и без своето име и цитат отдолу. Някак са започнали да се сливат в един безкраен пейзаж от думи, чието значение са приравнили до моментното четене и трепет.

Втората част, т.нар. „Митологии“, разкрива именно стойността на това да си писател, артист, художник, изцяло един творец. Колко е важно в елементарните си атоми да си автентичен, неподражаем, повече човек. И ако едно име се гради с години, то думите са онези, които авторът трябва да намери, за да го представят. В „Митологии“ Барт разглежда цялото изкуство, реклама, медии, човешки неволи, казуси и стари истории, като част от дискурса. Лингвистичните му прегледи са един прекрасен начин да научиш повече за света, в който е живял и ние все още рефлектирани живеем в него.

С Ролан Барт, по пътя на безкрайното знание, е лесно да откриеш колко нищожен може да е един автор, който дори и не може да открие в собствените си думи означавано, означаващо и идеята. Нивото в думите хилядократно по-дълбоко от нашите първични мисли, които събират само каймака и едвам-едвам докосват дъното, ако изобщо него го има.

Едва ли има друг, който с такава лекота описва всички сложни и трудни ситуации, събития, карти на мозъка и дискурса, както Ролан Барт. Наистина е едно незабравимо приключение да откриеш какво се крие зад всички думи.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s