Разходи се с мен, iBeacon | Walk with me, iBeacon

Read it in English


Големият град се е превърнал в част от живота на милиони, ако не и милиярди души по целия свят. Според статистиката[1] 66 % от населението на Земята ще живее в голям град до 2050 г., което в действителност изобщо не е далеч. Светът обаче се изменя постоянно и именно в това неспиращо движение се крие бъдещето на цивилизацията и нейното развитие.

В забързано ежедневие все по-малко хората си дават сметка, че около тях може да има някакви интересни места, които рядко, а може би и изобщо, не виждат. В едни такива градове, които са далеч от нашата София, но и тя може някога да се впише, известни под наименованието „умни градове“, се крият не спиращият прогрес за иновации и максимално ниво на комуникация със заобикащия свят.

Няма точно наименование за „умен град“[2], но всичко в тях цели комуникацията – нещо, което в България е доста рядко срещан феномен. На тези „умни“ места технологиите служат за намаляване на вредните емисии, екосъобразния начин на живот,  използването на по-малко природни горива и заместването им с електричество от соларни системи. Но извън спектъра на тези така грандиозни проекти има и такива, които далеч не са толкова значими за природата, колкото за човешката интеракция с околния свят.

Internet of everything или Интернет на всичко (IoE) носи значението на информация, достъпна за хората, която генерира стойност, по-важна от тази на просто комуникация между отделни субекти. Именно в тези „умни градове“ могат да се наблюдават разнообразни устройства, които извършват интеракция с хората и други обекти в околността – от облачното пространство, където се съхраняват снимки и видеа, до сензори и GPS. Тези на пръв поглед доста екзотично звучащи „неща“ подобряват начина на живот, възможностите за бизнес и създават поле за нови полета за изява.

Едно от тези устройства е платформата iBeacon. Повечето хора са свикнали да получават всякаква информация на момента, буквално. И именно това е основната цел на iBeacon – да задоволи търсенето на потребителите. Вече не е достатъчно просто да имаш достъп до информация, а тя да достига до теб сама, когато ти е необходима. Това може да звучи малко странно, но всъщност не е. iBeacon е съвсем малко устройство, което се задейства с Bluetooth и се поставя на различни места в градовете. Основната цел – всяка една сграда, обект, място или дори градинка носи в себе си информация, която за секунди достига до телефона ти, отчетен от радара на iBeacon. Така, докато някой разглежда красива сграда може и да научи историята или интересен факт, без дори и да се налага да използва Google.

iBeacon не цели да безпокои хората, а да помогне на тяхното по-добро разбиране на света. Амстердам е един от първите градове, които са оборудвали цяла миля, в която може всеки да разхожда и да разглежда интересни места, като научи всичко за тях, без дори и да необходимо да си вади телефона, защото според учените там[3], устройството може да отчете дали човек е със слушалки и да се адаптира спрямо това дали той иска да прочете или да чуете историята. [Проследи пътешествието ми в Амстердам и разгледай този умен град]

Но уменията на iBeacon не свършват до там. С него всеки може да се ориентира по-лесно на летища или когато там има някакво забавяне, докато изчаква полета могат да се резервират хотели или дори и да се извърши плащане. Но освен за пътуващите, платформата е подходяща и за обикновени хора, които всекидневно може би преминават през интересни места, без да осъзнават какво ги заобикалят.

Може сами да видите, че е лесно да си представите един такъв по-достъпен начин да живеете. Информацията идва сама, но това не я прави достоверна. В ежедневието си човек е действително заливан от данни, които може би не желае да получи, не вярва, или просто не смята за важни. Именно затова е важно да се обособи подходяща достоверна среда, където подобни програми като iBeacon могат да бъдат приложени и наистина да помагат на хората, които имат нужда от помощ. Подобни практики се наблюдават в големи холандски музеи, където можеш да се разхождаш със слушалките и устройството в ръката и да служаш в близост до даден обект неговата история на подходящ за слушателя език.

Ако искате да прочетете повече за самата същност на iBeacon, можете да го направите тук: Everything you need to know about iBeacon and the travel industry.

Допълнително можете да чуете и коментарите от Webinar за това как туризмът ще се измени след навлизането на iBeacon: ICYMI: How iBeacons Will Change the Travel Industry – Slides and Recording. Или да разгледате как Амстердам са изградили своята Beacon Mile.

Вижте и краткото въвеждащо видео на Google:


Източници: 

[1] World Urbanization Prospects: The 2014 Revision, Highlights. Available from:https://esa.Un.Org/unpd/wup/publications/files/wup2014-highlights.Pdf

[2] Mapping Smart Cities in the EU. Available from:http://www.rand.org/pubs/external_publications/EP50486.html. [Ref list]

[3] World’s Smart Cities – Amsterdam // National Geographic, 11.06.2017. Available from: http://www.natgeotv.com/za/worlds-smart-cities-amsterdam/about

Advertisements

Едно мнение за “Разходи се с мен, iBeacon | Walk with me, iBeacon

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s