Soest от северна Вестфалия | Soest from North Rhine-Westphalia

Read it in English


Soest е германски град, който изглежда доста малък на картата, но в себе си крие интересни места. Той е вторият по големина град в North Rhine-Westphalia, като е разположен на 50 км от Дормунд.

Преди да посетите този древен град, съществуващ от преди 836 г., а в действително имащ исторически находки от обитатели от преди поне 4000 г., е важно да представим всички интересни факти, обекти и атмосфера, които очакват всеки посетител.

Най-известната сграда в града е кметството. Разположена е в центъра и съществува от 1713 г., като отговаря на Бароковия стил. Пред нея винаги се събират хора, особено около поставената в близост стоманена карта на града, в която са изобразени всички сгради в града. Но точно до кметството можете да видите и църквата „St. Patrokli“, която е построена по времето на римската империя през 956 г. Тя се отличава от други големи църкви с това, че отговаря значително на вид на катедрала, подобно на тази в Кьолн, защото една от кулите ѝ е с впечатляващите 77 м. височина. Църквата „St. Petri“ е допълнителната сграда, която заедно със „St. Patrokli“ съставят най-старите постройки в Soest.

Около „St. Patrokli“ ще видите и още няколко важни сгради. Една от тях е и къщата на Wilhelm-Morgner – известен експресионист, чиито произведения са намерени в града. Преди Първата световна война Morgner е работил именно в Soest, когато го убиват на 26-годишна възраст. Днес можете да разгледате неговите 400 рисунки и 56 картини в сградата, която през 1962 г. е реконструирана и сега се използва за изложбена зала, където посетителите могат да видят различни произведения на изкуството от артисти от XIX век.

Разхождайки се в центъра ще се натъкнете и на църквата „Nicolai Kapelle“ (хората в този регион наистина са религиозни и това може да се забележи по множеството кръстове и други християнски символи, разположени в околността на жилищните сгради). Тази църква е доста по-млада – построена е през XII век, като при нейното посещение можете да запознате отблизо с историята на храма и какви теории съществуват за неговото първоначално построяване.

Друга интересна забележителност в този иначе малък за географските параметри на Германия град е музеят Burghof. Докато се разхождате по Grandweg или т.нар. главна улица (жителите доста просто обозначават улиците си, но поне така е изключително лесно да се добереш до някаква точка, особено когато си турист). Сградата отново впечатлява с ярки линии и визия от XVI век, както и изложба на медните гравюри на Хайнрих Алдегревер. Зад музея може да разгледате къща в романски стил от 1200 г., която се приема като най-старата сграда между реките Rhine и Weser.

Ако искате да научите повече за тези забележителности посетете сайта на града.[1].

 

Rittersche Buchhandlung P.G.Capell Soest, Deutschland
Рицарската книжарница P.G.Capell Soest, Deutschland

Забележителността, която действително зарадва моите очи, е една малка книжарница на Grandweg 1А, наречена „Rittersche Buchhandlung P.G.Capell “. Още преди да влезете в Рицарската книжарница може да видите в далечината големият метален човек с очила и ламаринена книжка в ръка, който стои на стъпалата. Скърцащият под и автентичната обстановка са запазени от 1836 г., когато е построена. Любезни книжари и множество интересни книги на немски и английски език очакват всеки посетител.

Ако ви е любопитно да прочетете повече за книжарницата в този прекрасен град можете да го направи като свалите безплатно книгата „Между книгите и хората“[2], в която присъства историята на Рицарската книжарница.

Град Soest е от местата, в които можете да се разходите спокойно, но и да хапнете обилно. Определен като един от най-добрите ресторанти от хората, които живеят в околността, е Brauhaus Zwiebel. Ще бъдете изненадани, че за да посетите това място, ще трябва да резервирате масата си по-рано, което можете да направите и онлайн, защото иначе има опасност да не намерите място. Вътре ви очаква вкусна храна в обилни количества на добри цени, автентична обстановка, която е присъща за този регион на Германия, както и големи количества бира. Ресторантът е разположен в центъра и е леснодостъпен пеша.

Ако се интересувате от още интересни места, където можете да хапнете или да прекарате някоя романтична вечер, разгледайте сайта на града с всички възможни места, които те препоръчват за туристите. Има забавления за всички – от любителите на спорта до онези, които предпочитат спокойни разходки в природата и изкуството.


Разгледайте снимки от Soest


[1] Short town walk // Soest.de, 2017. Available from: http://www.soest.de/en/soest/tourist/117040100000013245.php

[2] Между книгите и хората. – София: Св. Климент Охридски, 2017. – 160 с.

Advertisements

Едно мнение за “Soest от северна Вестфалия | Soest from North Rhine-Westphalia

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s