Когато най-известните личности те упътват по света | When the famous people are guiding your way

Read it in English


Опознаването на нови градове винаги е предизвикателство. Усещаш непознатите павета под краката си, шумът от улиците, викове на хора, чиято реч не ти е позната, а зад всеки ъгъл те очакват нови и нови преживявания. Във всяко едно пътуване човек се опитва да открадне за себе си спомен, който може да погледне винаги, да остане запечатан някъде там, в пространството, на флашката, в Instagram или просто в съзнанието. Какво обаче се случва с местата, които познаваме? Няма я вече тръпка, непознато, улиците са тесни, свива ни ежедневието, превръщаме се в една универсална олекотена версия на себе си и продължаваме, ден след ден. Не търсим туризма в паветата, които ни спъват, в погледите, които ни гледат еднакво отчуждено и неразбиращо и най-вече – не се вълнуваме да бъдем пътешественици в мястото, което познаваме.

Не всички гледат на местата, в които живеят, като на клетки с ясни параметри, които обхващат ежедневието им. Холандската дизайнерка Йоланда Хънтелаар и Лоуис Стилър се присъединяват към Ерик Нювенхуис[1], който предлага една различна перспектива на познатите им градове. Създаването на една карта, която променя общата представа за това, което обикновените туристически карти имат в себе си.

Първият, решил да пречупи перспективата, е руски дизайнер[2], който се вдъхновява да създаде един различен поглед над Санкт Петербург. Вместо да описва улици, пейки, кафенета и магазини, той изрязва всички елементи от картата, като оставя само общите граници, контурите, които описват ясно всяка една сграда в града. Решението му е смело, повече от амбициозно, защото той успява да създаде една необичайна карта – карта от цитати и имена.

 русия

Изображение – Society 6

В нея са събрани цитати от най-известните руски писатели, мислители, гении, творци и като цяло личности, допринесли за историята и културата на една от най-големите държави в света. Публикувано[3] в списание Russia!, картата дава изцяло нов вид на Санкт Петербург.

Този вид картографиране е интересен процес за опознаване на градовете. Създателите на тези „Карти от цитати“ са хора, които вярват, че всяка улица може да разкаже своя история и зад всеки ъгъл може да откриеш нещо необикновено. Йоланда Хънтелаар[4], дизайнерът на тази карта в Амстердам, споделя, че всички тези малки, дълги и сложни цитати, преплетени и поставени толкова тясно са „като тази част от Амстердам, която е толкова пренаселена и тясна и в действителния град“. Дори и когато издателите не са особено вдъхновени от тяхната концепция, те успяват да създат тази атрактивна карта.

 Impressie-Leesbaar-Amsterdam

Изображение – Nieuw Amsterdam

Идеята на холандците не е толкова проста[5], или поне не изглежда такава на пръв поглед. Събирането на цялата история, от хора на изкуството, науката и всички други сфери, допринесли за развитието на Амстердам, трябва да бъде в няколко милиметра, сбити един до друг. Резултатът е впечатляващата карта с над 200 цитата от 150 източника. Всеки един разказва за конкретно място, момент, част от живота на хората, които са били тук. Известни личности като Ван Гог и Ане Франк са прилежно поставени и завършват един съвършено различен и донякъде непознат град – Амстердам обгърнат изцяло с цитати.

Тези необичайни проекти карат човек да мисли извън кутията на пространството, в което живее. Дори и когато убежденията и познатото ежедневие могат да обхванат само това, което е пред очите ни. За тези хора, създатели на „Картите от цитати“, е трудно да кажеш, че градовете са само улиците, реките, кафетата и познатите сгради. Те са и хората, които са се стъпвали тук, мислили, променяли историята, вдъхновявали и помагали за създаването на едно по-добро бъдеще.

Сега, когато погледнем картата на София, е трудно да не се замисли човек как ли би изглеждала, обсипана с думи, които са променили града. Със сигурност такава амбициозна задача изисква време, желание и много знания за живота, извън и отвъд книгите и хората. Да преплетеш толкова много светове в една карта, която познаваш до последното паве, е нещо, което заслужава своето внимание, за да може да се погледне на позната София със съвсем различни очи.

Източници:

[1] Leesbaar Amsterdam // Fonts In Use, 29.10.2015. Available from: https://fontsinuse.com/uses/10562/leesbaar-amsterdam

[2] St. Petersburg Literary Map// Society 6, 2017. Available from: https://society6.com/product/st-petersburg-literary-map_print#s6-79232p4a1v45

[3] Williams, Shan. 10 Beautiful Literary Maps // For Reading Addicts, 23.01.2016. Available from: http://forreadingaddicts.co.uk/literature/10-beautiful-literary-maps/8144

[4] Leesbaar Amsterdam // Fonts In Use, 29.10.2015. Available from: https://fontsinuse.com/uses/10562/leesbaar-amsterdam

[5] World’s Smart Cities – Amsterdam // National Geographic, 11.06.2017. Available from: http://www.natgeotv.com/za/worlds-smart-cities-amsterdam/about

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s