Efficient learning and working – what to avoid during your sessions | Ефективно учение и работа – какво да избягваме по време на сесия

Процесът на учене, като занимание за цял живот, в днешно време, в периода на постоянно заливане с информация, е важен за успешния начин на живот, подобно на огъня за неандерталеца. Стотици години това да си образован е било привилегия за благородници и академични фамилии, които могат да си позволят скъпите училища и университети.

За да подчертая значимостта на ученето, можете да видите статистиките от 2015 г. и 2016 г. Те показват как образованието е свързано с професионалното развитие и печалба в САЩ. Колкото повече знаеш, толкова по-добре се представящ. (Странична бележка: Говорим за междинна стойност, не за средна. Въвеждайки еднакво образование за всички най-вероятно няма да премахне социалното неравенство.

Въпреки това, в случай, че си студент, ти най-вероятно си запознат с тези затруднения – Ерата на дигитализацията води до много предимства от събирането на почти неограниченото количество знание за секунди (Google, Wikipedia, онлайн библиотеки от университети), но това също създава и заплаха към умението ти да запазиш вниманието си върху важните неща. Вместо да учиш за изпита, който наближава, ти можеш да разглеждаш социалните мрежи, да си чатиш с приятели или гаджето, както и да си в постоянна връзка с newsfeed-а. Но защо това е така?

Защото това е човешката природа. Нашите мозъци еволюират към това да се фокусират върху нещата, които са около нас. Както казва Даниел Канеман, професор по психология и носител на Нобелова награда за икономика 2002 г., в книгата си „Мисленето“ (изд. „Изток-Запад 2012 г.) пише: „Нищо в живота не е толкова важно, колкото си мислиш, докато си мислиш за него“. Където и да е насочено вниманието ти, там се намира целият ти фокус. И за да спреш желанието да погледнеш към телефона си е необходима самодисциплина.

Добър пример за това е тестът Marshmallow (бонбонения тест), където самоконтролът на децата е обект на проучване:  YouTube

В следващата част ще ви представя някои съвети как да запазите вниманието си, където трябва да бъде насочено, и да го фокусиране към ученето, работата или просто към изпълнението на задачите.

1. Напиши целите – The to-do list
Добре, добре, това най-вероятно вече сте го чели няколко пъти. Но аз ще се опитам да ви го представя отново. Но не като обикновен лист за деня. Започни от самото начало на листа: Какви са целите ти за следващата година? Ккаво искаше да постигнеш (да си намериш работа, да се дипломираш, да си вземеш нов телефон, да се научиш на нов софтуер, и тн), в следващите 6-12 месеца? Би ли искал да се развиваш професионално като артист? Напиши всичко, което искаш на листа. Или искаш да създадеш книга? Сложи го в списъка. След това напиши нещата, които трябва да направиш, за да постигнеш целите си. Тогава раздели всички задачи до най-малката възможна част. Това вече е твоят to-do списък. Но се придържай към прост и глупав и винаги в близост до теб.

2. Въплъти своята информация
Имали ли сте случаи, когато някоя гениална идея ви изникне в градския транспорт? Тази идея може да промени целия свят, живот и всичко? Много неприятно, че в края на пътуването вече я няма (за какво си мислих досега? По дяво…?). Моят съвет е този: Или носи в себе си в малък тефтер или листчета винаги в джоба си. Запиши идеите, които идват в мозъка ти, както и важни дати, бележки и допълнителни задачи. След това мини през всичко написано в свободното си време. Направи рекапитуация на идеите и тяхното рефлектиране. Внезапно може да си спомниш онова важно нещо, което за малко да забравиш в метрото. Алтернатива на това е да носиш в себе си дневник, който да описваш случилото се в края на деня. Но запомни: винаги се връщай към написаното, за да го прочетеш отново.

3. Минимализирай ефекта на гледането
В случай, че не сте запознати какво означава това, разгледай тук: Link

В диаграмата X-axis представя времето, докато y-axis представя нивото на внимание/фокус, което имаш върху задача. Както се вижда нивото на внимание на конкретни задачи се увеличава експоненциално, в началото по-бавно, после бързо. Когато е предизвикано разсейване, вниманието ти се отвлича някъде другаде. Когато преминаваш обратно към задачата, твоят фокус следва и ти е необходимо отново време да започнеш да вниманиваш. За да се намали честотата на това действие има начин – планирай в диапазон 1-2 часа, дръж телефона си винаги на разстояние в режим за спокойствие и уведомявай евентуални хора, които могат да те безспокоят, че имаш задачи в следващите няколко часа.

Ако искате да научите повече за това как да оползотворявате времето си – удобства и как да организирате времето си и самите себе си, силно препоръчвам следните книги:

Даниел Левитин – Организираният ум (изд. Изток-Запад, 2015 – 30 лв.)

Даниел Канеман – Мисленето (изд. Изток-Запад, 2012 – 33 лв.)

Cheers.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s