Sprechen Sie Deutsch?

Read it in English


Добре дошли в света на един език, който може да ви затрудни безкрайно много и едновременно да ви накара да вярвате, че всичко е постижимо. Немският е най-разпространеният език в Европа. Освен германците и австрийците, гражданите в Швейцария, Лихтенщайн и части от Италия са от онези, които в ежедневието си използват този език. Но ако не сте един от 95 милиона души, които го говорят, остава възможността просто и лесно да вложите много време, малко пари и известно количество труд, за да го научите.

Но вместо да ви поучавам как можете научите този така труден, или по-скоро известен трудността си език, ще ви предложа няколко метода, които бързо, лесно и удобно можете да вмъкнете в ежедневието си, за да подобрите своите умения по немски.

 


  • Онлайн курсове и приложения

Това е най-сигурният и лесен начин да започнете да изучавате немския. Възможностите, които интернет предлага, са толкова разнообразни и буквално могат да задоволят всеки вкус. Ако сте студенти или ученици, хора, които не мога да инвестират пари на този етап, или просто предпочитате да спестите малко от общите разходи за курсове, има бърз начин се сдобиете с резултати без да влагате никакви средства

unnamedDuolingo > Известно като най-добрата в момента безплатна платформа за изучаване на езици. Освен лесни упражнения, примесени с изключително интензивни такива и постоянна препратка с цел преговаряне на предишни нива, Dualingo дава възможност без никакви допълнителни заплащания да научите желания език за 35 часа (това е оптималното време, което преподавателите са съобразили, че е достатъчно да се мине целият лекционен материал). Естествено, уловката тук е, че трябва да владеете английски, откъдето да започнете да надграждате. Това може да се окаже трудност, но също така служи и като добра тренировка за боравене два езика.

16366399_303<Harry DW > Програма на Deutsche Welle – Хари, който е затворен в дупка във времето. Историята е забавна, а уроците са кратки и включват видео, след което упражнения. Признавам си, че тук отново са необходими знания по английски, но пък безплатният курс включва 100 клипа, от които се предполага, че можете да научите основите на немския език, докато разплитате криминалната история на Хари, който се опитва да научи езика през това време заедно с вас.

Goethe > Институт Goethe предлага също безплатен курс, който отново е подходящ за англоговорящите. Тук обаче всеки свободно може да избере какво и как да учи, а упражненията са разнообразни и насърчават социализацията с други учащи. Но ако държите да запишете езика, без да знаете английски, можете да го направите през българската версия на Гьоте института, където се предлагат всякакви курсове, включително и за хора, които вече са заминали в Германия. Цените започват от 300 лв, като в зависимост от интензивността могат да бъдат и по-скъпи.


  • Филми

Никога не подценявайте силата на езика, особено когато искате да го научите правилно. Един от най-ефективните методи за научване на нов език е именно чрез гледане и слушане, едновременно. Немскоговорящите страни са доста известни с качествените си филми, а ето и някои, които могат да ви помогнат за по-доброто усвояване и научаване.

2,w=993,q=high,c=0.bild< Rubbeldiekatz > (2011 г.) Комедия – Млад актьор, който не може да излезе извън прожекторите на малките театри получава възможността да участва в голяма холивудска продукция. Единственото условие, за да изпълни ролята си, е да преобрази себе си в жена, както във филм, така и в действителността. Участват:  Alexandra Maria Lara, Jenny Moore, Dejan Bucin и Matthias Schweighöfer.

downloadFack ju Göhte > (2013 г.) Комедия – Затворникът Зеки Мюлер най-накрая излиза на свобода. Единственото, което го вълнува, е да си върне парите, които негова приятелка оставя в основите на новопострен физкултурен салон в гимназия в града. За да стигне до тях той приема работата на учител на най-ужасният клас, който е готов на всичко, за да съсипе своите преподаватели. Участват: Elyas M’Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann.

MV5BNDg4NjU3MTYzNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNzE2MDU2MjE@._V1_UY268_CR4,0,182,268_AL_< Who am I – Kein system ist sicher > (2014 г.) Трилър – Бенджамин е обикновено момче с компютър, което може да прави необикновени неща. В духа на „Боен клуб“ ще се срещнете с хора с малки имена, без фамилии и лични истории, без минало или бъдеще, просто тук и сега, готови да извоюват името си пред останалите хакери. Участват:  Tom Schilling, Elyas M’Barek, Wotan Wilke Möhring.

418QX+ozKxL< Das Leben des Anderen  > (2006 г.) Драма – Определян за един от най-добрите немски филми, „Животът на другите“ е една история за живота на хората преди падането на берлинската стена. За изкуството, любовта, онова, което не се казва и за онези, които умират без да издават звук в смутните време на едно не толкова далечно минало. Участват:  Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch.

Diewelle-movie-logo.svg< Die Welle > (2008 г.) Трилър – Уроците по диктатура водят към един драматичен обрат. Дали в действителност германският народ е автоматично воден от необходимостта да се подчинява или какво е да си в гимназията, объркан и без контрол. Къде е границата на урока и кога ще се осъзнаят, че звънеца за края на часа отдавна е позвънял? Участват: Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich.

v1< You are wanted > (2017 г.) Трилър (сериал) – Животът на Лукас Франке е най-обикновен. Бизнесмен, който живее в прекрасен дом, с невероятна жена и син. Всичко се преобръща за миг, когато идентичността му е открадната онлайн. Вече не принадлежи на него, а на терористична организация, към която се предполага, че е бил замесен. Докъде може да стигне човек, за да запази семейството си? Участват: Matthias Schweighöfer, Alexandra Maria Lara, Franz Hagn.

 


  • Музика

Понякога, противно на много други виждания, може да е трудно да се възприеме музика на чужд език. Естествено, това не означава, че не е възможно да намерите ритъм и звуци, които да ви допадат. Голяма част от изпълнителите и техните песни можете да намерите в различните канали в YouTube и Spotify. Но ето една частица от онези, които могат да ви се сторят подходящи и интересни:

Mark Forster


Wincent Weiss


 CRO


 Johannes Oerding


Каквото и да изберете, за да научите немски, няма да сбъркате. Основното условие за всяко ново занимание е да бъдете редовни, да се стараете и да знаете, че резултатите идват с времето.

Aller Anfang ist schwer.

– (всяко начало е трудно)

Advertisements

Едно мнение за “Sprechen Sie Deutsch?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s