По ръба на Биелефелд | On the edge of Bielefeld

Read it in English


Има един германски град, който някак все остава интересно непознат. С популация почти колко един Люлин (не конкретизирам коя част) Bielefeld е един от най-старите градове в North Rhine-Westphalia, създаден през далечната 1214 г.

Но как един такъв град може да се изгуби лесно на картата? В свое изказване при предстоящo посещение в града Меркел казва „… ако той изобщо съществува“. 

Границите на града бързо можете да откриете, особено ако се загледате в сладкия пудинг на Dr. Oetker. Едва ли много хора осъзнават, че създателите на прекрасните полуготови вкусотии, се подвизават именно в този незнаеен град, и то в една от най-красивите сгради.

Като оставим вкусотиите Bielefeld, или още известен като Bierefeld, заради ироничната комбинация от букви, които номерата на колите имат BI 1234 ER, можете да сами да предположите колко весел е този град. Университетите, които са няколко на брой, предлагат удобен транспорт, широка възможност за забавления и голям стадион, където можете да наблюдавате големи германски отбори като BVB.

Малък съвет: Ако имате желание да учите в Германия, силно препоръчвам
Universität Bielefeld, който предлага добро обучение, семестриалните такси са доста изгодни (вариращи око 250-300 евро на семестър), а учебната база има разнообразни зали, оборудвани с техника, която в България трудно може да се намери за такива изготвни семестриални такси. Освен това програмите, които предлагат, са разнообразни, включващи и такива на английски език. А за онези, които се страхуват от немския, при записване в университета получавате и безплатен курс за обучение за езика. И не само това – картата за безплатен превоз в градския транспорт – сбогом, Център за градска мобилност.

В Bielefeld можете да усетите наистина спокойствието от германските градове. Вместо препълнени улици и ненаситни хора, може да видите спокойни паркове, дълги празни площади, пълни с кафенета и прекрасни сгради. В централната си част градът разполага с известният Стар базар, където обикновено се помещава и Коледния базар. С множеството улици, преплитащи се заедно, лесно могат да ви отдведат до Sparrenburg Castle – замъкът на хълма.

С гледка към целия Bielefeld дворецът Sparrenburg е идеален за почивка, разходка или просто приятна компания в прохладните следобеди. Изкачването до него е малко екстремно, може да се препотите, но гледката отгоре е завладяваща. Погледнат Bielefeld оттам изглежда някак кротък, смирен и истински спокоен.

За онези, които имат желание да посетят този град – можете да изберете от множеството музеи и други атракциони, включени в туристическия план, или просто да разтъпчете кецовете си някъде. Което и да изберете ще се намерите в един много весел град, пълен с велосипеди, усмихнати хора и студенти. Но нека това не ви подвежда, тук всичко е като от пощенска картичка – подредено, красиво и филтрирано, до най-малкото паве.

Ако сте заинтригувани от Bielefeld посетете профилът на града в Instagram и разгледайте повече от кътчетата, които можете да откриете.


Разгледай галерията

Едно мнение за “По ръба на Биелефелд | On the edge of Bielefeld

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s