1-ден път | 1-day trip

Read it in English


Има много градове, които човек може да посети за един ден. В България такива места са Банкя, Копривщица, Созопол, Несебър, някое друго планинско градче, а защо не и Габрово? Дестинациите тук са безкрайно много, а възможностите на хубавото време дават само още една причина да намерим начин да излезем извън домашния уют и да се разходим навън.

Разходките из България много скоро ще ги опиша, но сега ще споделя една друга, малко по-далечна, която е подходяща за всеки, който желае да разгледа и още едно място, в посещението си в Германия.

Münster се намира в Северозападна Германия, на 60 км от Dormund. Регионът е известен с църквите си, а днес носи славата на града на колелата в Германия.

С над 100 хил. жители, това е град, който може да предложи изключително интересни сгради и улички. От гарата се стига за нула време в централната част на града или т.нар. Prinzipalmarkt, където могат да се открият множество магазини, молове, кафенета и други приятни места за отдих. Интересно е как архитектурата на този стар град се преплита почти успешно с новите сгради, оптимизирани с съвършени ъгли, далеч отхвърлящи традиционната визия на старите ренесансови кооперации, където могат да се видят ръчно изрисувани декорации по фасадата.

Освен красив център, на около километър ходене, ще стигнете до Университета Münster. Сградата представлява бивш замък, който се вижда от доста далеч, поради огромната площ, която заобикаля учебното заведение. Архитектурата от строежа на сградата се е запазил и през 1780 г. е превърнат в университет. В него студентите изучават наука, изкуство, теология, бизнес и право. Тъй като нас ни заваля дъжда докато стигнем, успяхме да огледаме мястото и отвътре. За този масив от изключително прецизна външна архитектура, вътрешната част на университета отговаря на всички критерии за оптимизирано учебно заведение, с конферентни зали и напълно обособени с мултимедии пространства.

В задния двор се намира Ботаническата градина на университета, създадена през 1803 г. от Freiherr vom Stein. Огромната площ, която заема, и тихото пространство, създават усещането за отдалечен край, а не университет в централната част на града. Вътре всеки може да влезе безплатно и да обиколи множеството оранжериите, където се разкриват екзотични цветове и необичайни латински наименувания на растения от целия свят. Освен екзотични цветове, ботаническата градина разполага с езеро и цяла джунгла около него, включваща редки дървета, кактуси и магнолии. Редките 8000 вида растения, които може да видите, са наистина заслужаващи си поне един час обиколка. Със сигурност няма да съжалявате. За любителите на медицината има дори и специално обособена част с билки и други интересни растения, които се използват специално за изработването на лекарства.

Ако прецените, че разходката ви дотук е била достатъчна, то ви препоръчвам да се запътите на обратно към центъра. Там може да отделите вниманието си на множеството катедрали, разположени в близост една до друга. Първата катедрала в Münster е построена през 850 г. Забележително е как хората живеят буквално на 100 метра от огромните камбанарии, сякаш съвсем необезпокоявани от отброяването на всеки част.

Препоръчвам това пътуване, защото градът има запазена архитектура, история, която буквално сама се разказва по фасадите и заслужава вниманието на всеки, който желае да отнесе един джоб спомени със себе си от едно такова еднодневно пътуване.


Разгледай галерията

Advertisements

Едно мнение за “1-ден път | 1-day trip

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s