I AMsterdam

Read in English


Улици, реки, необичайни хора и миризми. Едно изречение, което до огромна степен изпълва изцяло това, което може да се каже за Амстердам, столицата на една от малките страни в Европа, събираща в себе си милиони разнообразни личности от целия свят. Още когато пристигнеш разбираш, че тук езиците са интернационални, хората говорят английски и няма нужда да се притесняваш, че няма да бъдеш разбран.

Късната есен е подходящ период за посещение на този иначе така препълнен град. Макар и студено, мрачно и дъждовно, не липсват туристи и хотелите бързо се пълнят с гости. Аз и приятелят ми този път решихме да посетим един малък хотел Tulip Inn, където цените бяха в бюджетния ни диапазон (защото 300 евро на вечер на други места е просто скандално). Малка разходка покрай парка, кафе по пътя и 15 минути в метрото и си в центъра. Препоръчвам за всички, които искат да пътуват да си изготвят програма с местата, които искат да посетят, но също така и да си закупят Amsterdam Card, което представлява карта, с която навсякъде може да се пътува с градски транспорт безплатно, както и да се посещават музеи и други туристически обекти (като например романтична разходка с лодка из каналите в Амстердам). Цените варират от 20 до 90 евро, като се калкулират за време – от 24ч до 96ч.

Първата глъдка холандски въздух веднага те задушава от миризмата на марихуана и сирене, типично за региона. Хората са усмихнати (може би има причина за това?) и доста дружелюбни, всеки е готов да ти помогне, ако не можеш да се ориентираш, а велосипедистите правят всичко възможно да не загубиш и за минута внимание от това къде вървиш. И ако хотела, разходката и хората не са достатъчна причина да се посетите този град, то задължително трябва да посетите музеите.

Този път, нетипично за предишните, ще се фокусирам върху по-интересните обекти, които предполагам, че всеки би искал да види. За любителите на киното и фотографията предлагам музеите The EYE и Foam. Изложбата в The EYE беше впечатляваща, като фокусът беше еътху абстрактното кино. Една от главните фигури беше филмът на Rosa Barbara и нейната продукция Bending to Earth. Историята в 15-минутната прожекция показва различни места по света, където се съхраняват радиоактивни отпадъци. Площите, които са заети, представят една апокапсистична гледка.

Във Foam можете да разгледате творчеството на фотографа Ai Weiwei и неговият поход през последните 2 години заедно с бежанците, пътуващи към Европа. Фотографиите разкриват една грозна и дълбока картина на онова, което се е случило с хората и техните деца, които макар живеещи в палатки, не губят  своята надежда. Изложбата продължава до началото на Декември, така че не я изпускайте.

Други интересни музеи, които могат да допадна на хората, които предпочитат повече физиката и химията са Micropia и Science Center NEMO. Micropia се намира до Royal Zoo, така че не изпускайте възможността да разгледате и животните, но ако се любител повече на химията и биологията, отивайте направо към Micropia. Вътре ви очаква един изцяло магнетичен свят с интерактивни площи, където можете да наблюдавате с микроскоп всяка една химична реакция, има екрани, които да използвате да научите допълнителна информация, игри и срещи с учени, като всичко това е на английски език, което улеснява допълнително цялото приключение, в което ще попаднете в този млад музей, създаден едва преди 3 години.

В Science Center NEMO по-добре не отивайте с деца, защото ако влезете с тях, то ще се наложи да останете цял ден. Невероятните 4 етажа от интерактивни занимални за малки и големи, включващи игри с физиката, химията, историята и илюзиите могат буквално да унищожат всичките ви планове за деня. Вътре може да намерите изключително интересни и необичайни занимания, които са пригодени за всички възрасти и хора, затова силно препоръчвам да отделите повече от 4-5 часа за този център – няма да съжалявате, а ако ви омръзне, винаги можете да седнете в уютното кафе на най-горния етаж, откъдето имате гледка към красивия Амстердам.

За любителите на изкуството препоръчвам музеите на Ван Гог, Рембранд, Ане Франк и Мадам Тюсо, но ако за първите два имате безплатен достъп с Amsterdam Card, то за другите трябва да заплатите нескромните 20 евро и повече на човек. Аз останах приятно очарована от Stedelijk Museum Amsterdam, който се намира на 100 м. от музея на Ван Гог. Причината да го посетим е, че за да видим картините на известния холандски художник трябваше да се редим на километрична опашка, както и да оставим всичките си вещи на гардероб, който определено не си струваше парите. За сметка на това в Stedelijk видяхме както рисунки на Ван Гог, така и на Рембранд и други известни холандски артисти. От красиви картини до невероятното експо, посветено на 25 години след смъртта на Джийн Тингли, тук наистина можете да откриете в себе си необятното изкуство. Център на изложбата беше Dream Out Loud, което успява да впечатли всички с разнообразните и иновативни бъдещи предмети, които се очаква да подобрят околната среда и начина ни на живот. Могат да се видят восъчни дрехи, които се предполага някой ден да заменят нашите, с идеята „да носиш всеки ден своят собствена кожа“, както и мобилните телефони със заменяеми панели и 3D създадени органи, които могат да спасяват човешки животи.

Накрая ще кажа, че за Амстердам мога да говоря още поне 2-3 статии, но смятам, че е важно да ви представя онова, което аз намерих за изключително интересно и подходящо за есенното ни приключение. Все пак времето се застудява и се препоръчва да намалите разходките навън, но не се колебайте да преоткриете невероятните светлини на този град.


Разгледайте галерията тук

Advertisements

2 мнения за “I AMsterdam

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s