Хълбоци и пеперуди

„Хълбоци и пеперуди“ – Рене Карабаш

Чувствам се егоист докато чета тази книга. Малко количество себичност в мен някак излиза на показ, онази прилагателна сила да бъдеш единствен (за себе си и за другия). Рядко срещани са хаотичните образувания (пеперуди) по хълбоците. Естетично завършена книга, с малки човешки кризи.

Рене Карабаш съблича кожи и ги пере, не променя човек, а го сапунисва отвътре навън. Първо го оставя да се омърсява сам по софийските улици, невъзпитано наднича под полите й, защото те са невъобразимо празни, ще изплува от локвите и ще „отмери щастието с лъжица за кафе„, но на нея това не й стига, защото „сме живи само на хартия„. Такива красоти вижда тя в женските бримки, отмерващи километрите между двама, проста психология на една житейска гозба. От математиката до бедрата, Рене Карабаш си намира по една дума, по един стих, който да те обърне с хастара навън.

Едно нещо не мога да премълча, онова, което ме накара да купя тази книга. Ще го вмъкна тук, без странична замисъл, просто ми харесва как седи, женствено и по средата.

„Има ъгъл
от който не те виждам
не е крив
напротив,
прав е
и това е
най-страшното“. 

Стояхме двама с приятелят ми и дискутирахме именно този стих и можете да си кажете, че ние сме някаква изключително начетено дуо. Истината е, че и двамата сме боси на тема поезия – той е твърде на земята, а аз не зная как да летя. А поезията е левитирането.

С едно изчезване Рене Карабаш предсказва цяло едно съществуване. Селото, което вече отдавна е овехтяло от пейките до гарите, безсмъртието на утробата, която ще роди, вечната гонитба на времето, което не можеш да настигнеш, защото „то е босо момиче„, а и смисълът е тичането.

„за любовта се пише
от разстояние

да лежиш до жена
и ръката ти да окъсява
всеки път
когато посегнеш
към тефтера“

Тук ще спра, без повече лирически отклонения, странични мисли и прости разсъждения. С тези стихове могат да преплуват векове и океани от чувства, счупени, намерени, празни и влюбени. Качваш се на влака и чакаш следващата гара.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s